lauantai 29. helmikuuta 2020

Maltillisen kuluttamisen vuosi 2020

Tätä vuotta on kulunut jo hetki ja olen tämän alkuvuoden miettinyt, että pidänkö ostoslakkoa tai muuta vastaavaa haastetta ja minkälaisin säännöin. Blogeissa ja somessa tulee vastaan, että suunnilleen joka toinen tyyppi on jonkin sortin ostolakossa tämän alkaneen vuoden. Voi toki olla, että tämä on jokin oma kuplani. :D Kuten olen blogissa aiemmin kirjoittanut, niin olin viime vuoden eräänlaisessa vaatteidenostolakossa. Samalla sitä muutakin kuluttamista ja rahankäyttöä tuli mietittyä. Tavallaan kiinnostaisi tältä pohjalta lähteä viettämään laajempaa ostolakkovuotta, mutta sitten tavallaan ei.

Punnitsin siis eri vaihtoehtoja, että otanko jonkin erityisen haasteen tälle vuodelle. Yhtenä pointtina asiaan on myös luontainen taipumukseni aliosteluun, josta olen ehkä blogissa joskus kirjoitellutkin. Muutettiin puolison kanssa yhteen 2,5 vuotta sitten ja ollaan edelleen nukuttu minun vanhassa 120 cm leveässä sängyssä, vaikka uusi sänky piti olla kiireellisten hankittavien asioiden listalla. Käytän myös jonkinlaisesta periaatteessa 4 vuotta vanhaa puhelinta, vaikka saisin töiden kautta uuden. Pidän siis aitona riskinä, että jättäisin ostolakkoon ja yleiseen säästämiseen vedoten ostamatta sellaisiakin asioita, joiden ostaminen on järkevää ja tarpeellista.

Päädyin eräänlaiseen kompromissiin asiassa. Olkoon siis tämän vuoden teemana maltillinen kuluttaminen. Ennen ostopäätöstä mietin, että onko asian ostaminen järkevää, vai vastaako tarpeeseen jo jokin minulla oleva asia. Toisaalta niiden tarpeellisten hankittavien osalta valitsen järkevän vaihtoehdon, eli ei kannata valita vain halvimpia vaihtoehtoja säästämismielessä.

Muuten taloudellisten tavoitteiden osalta haluaisin saada lopun opintolainan ja autolainan maksettua tänä vuonna pois. Näiden maksusuunnitelmat jatkuvat vielä vuoden 2021 puolelle, mutta muutamalla ylimääräisellä lyhennyksellä nämä voisi saada maksettua jo tänä vuonna.

Mitä teille kuuluu? Onko teillä meneillään ostolakkoja tai säästösuunnitelmia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti