keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Ryhdyn ostolakkoon - taas

Joulun ajan materialismiähkyn jälkeen tuntuu tarpeelliselta ottaa etäisyyttä kaikenlaiseen ostamiseen ja kuluttamiseen. Olen vuosien varrella pohtinut blogissa ostolakkoja ja kuluttamista, joten halutessasi voit lukea aiempia aihepiiriin liittyviä tekstejäni taustaksi:


Vuosi sitten tammikuussa 2022 kirjoitin:

"Vaikka olenkin puhunut ostolakkovuodesta, olen itse mieltänyt tämän enemmän jokseenkin pysyväksi elämäntavaksi määräaikaisen lakon sijaan. Tarkoitus on siis jatkaa tätä ylimääräisen kuluttamisen välttämistä myös vuosi 2022. Voi olla, että joissakin asioissa otan silti hieman rennomman suhtautumisen, saatan jopa ostaa uuden ripsivärin ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen, jos sille päälle satun!"

Vuosi 2022 menikin sitten rennommin, ostin muutamia uusia vaatteita, pääasiassa käytettynä. Esimerkiksi pidempään ostoslistoilla ollut uusi talvitakki ja uudet bikinit tuli hankittua. 

Tähän väliin vinkkailen, että Instagramista kannattaa tsekkailla tunniste #viidenvaatteenvuosi. @juliaihminen ja @planetaarinenvaatekaappi -tileiltä lähtöisin olevan haasteen taustalla on Hot or cool -insituutin tekemä laskelma siitä, että planeetan rajoissa tapahtuvaan kuluttamiseen sopii enintään 5 uutta vaatetta vuodessa. Tähän sisältyy kengät, mutta ei sukkia tai alusvaatteita. Käytettyä voi sitten ostaa tämän viiden vaatteen lisäksi. Jos siis omien kulutustottumusten tarkastelu kestävämpään suuntaan kiinnostaa, mutta totaalinen ostolakko kuulostaa liian extremeltä, niin tuohon viiden vaatteen haasteeseen kannattaa tutustua.

Kuten noista menneiden vuosien ostosyhteenvedoista voi päätellä, niin omat vuosittaiset ostokseni osuvat pääsääntöisesti hyvin noiden viiden uuden vaatteen raamien sisään. Viime vuonna ihan uutena olen ostanut nopeasti laskettuna talvitakin, pyöräilyshortsit sekä harrastukseen liittyvän t-paidan, lisäksi olen saanut lahjaksi merinovillapaidan ja -housut.

Tässä kun siivosin vaatekaappia, niin en oikein ymmärrä, että miten sitä vaatetta voi edelleen olla niin paljon. Iso osa vaatteistani on edelleen jostakin 5-10 vuoden takaa,  mutta periaatteessa edelleen käyttökelpoisia, joten en ole yrittänyt niitä erityisesti karsia. Yhtenä ostolakon tavoitteena on siis pyrkiä hyödyntämään monipuolisemmin sitä, mitä kaapeista jo löytyy. Ostolakon kannalta yksittäisenä tavararyhmänä nousee tosiaan esiin vaatteet, mutta tarkoitus on siis tarkastella muitakin tavarahankintoja.

Ostolakon linjauksella mennään samalla kuin 2021:

"Yleensä ostolakoissa on aina määritelty jotkut säännöt, mutta haluaisin pysyä tässä mahdollisimman yksinkertaisella linjalla. Olisipa helppoa vaan todeta, että mitään ei osteta! Peruslähtökohdaksi olen ajatellut, että mitään sellaista ei osteta, minkä voi korvata jollakin jo olemassaolevalla asialla tai muuten järkevästi tai pienellä luovuudella selvitä tilanteesta ostamatta.

Ostolakko ei koske ruokaa, taloustarvikkeita, henkilökohtaiseen hygieniaan liittyviä välttämättömiä hankintoja, lääkkeitä tai auton kuluja. Kosmetiikka- ja hygieniatarvikkeista loppuneen tuotteen tilalle voi hankkia uuden. Ostolakko koskee ensisijaisesti tavaroita, palveluiden käyttö on sallittua ja joissakin tapauksissa suositeltavaakin."

Näillä mennään siis, saa nähdä kuinka käy. Lähtökohtaisestihan tämän ostolakon pitäisi onnistua, jos ei tee mitään (ostamiseen liittyvää). :D

Aina samat vaatteet - kuvituksena olkoon ikivanha asukuva, koska pidän näitä samoja vaatteita edelleen.

4 kommenttia:

 1. Pitäisikin saada aikaiseksi kirjoittaa blogiin Vuosi ostamatta vaatteita -loppuraportti viime vuodelta, mutta paljastettakoon, että en tosiaan ostanut vuoden aikana yhtäkään vaatekappaletta ja se oli lopulta yllättävän helppoa. Tämä vuosi heti perään ei enää onnistu samalla ostamattomuudella, sillä kävin jo ostamassa uudet mustat farkut (joita kaipasinkin lähes koko viime vuoden :D) ja uusia alusvaatteita lienee hankittava.

  Siivosin myös vaatehuoneen tässä vuoden ensimmäisinä päivinä ja ihmettelin samaa - miten siellä voi olla vieläkin niin paljon tavaraa, vaikka suunta on ollut tosiaan enemmän ulos kuin sisään viime vuodet!?

  Tuo viiden vaatteen -haaste on tosiaan melko helposti lähestyttävä tapa ajatella omia kulutustapojaan. Siinäkin joutuu varmasti harkitsemaan, ainakin jos haasteeseen oikeasti sitoutuu, että mitkä hankinnat ovat niitä oikeasti tarpeellisia ja mitkä sidottuja pelkkään haluun. En tosin oikein tiedä mitä olen siitä mieltä, että käytettynä on sitten sallittavaa ostaa mitä määriä tahansa, sillä melko turhaa kuluttamista sekin lopulta on, jos niille vaatteille ei ole oikeaa tarvetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minullekin on ollut yllätys, miten nuo useampi vuosi jo ovat menneet joko ostolakossa tai hyvin vähillä ostoksilla jopa melko kevyesti.

   Itseäni kiinnostaisi seurata myös jonkinlaisena projektina sitäkin, että jos vaatteita on määrällisesti edelleen paljon, niin missä vaiheessa tulee se kohta vastaan, kun ihan oikeasti alkaa enemmän tulemaan oikeita tarpeita tyyliin kaikki omistamani farkut ovat riekaleina tai en omista yksiäkään ehjiä tennareita?

   Minähän olen ostanut varmaan suurimman osan vaattteistani kirppareilta siitä lähtien, kun ylipäänsä olen itse vastannut vaateostoksistani. Tunnistan ja tunnustan, että nimenomaan kirpparivaatteissa on myös tullut tehtyä niitä hutiostoksia, kun eihän sitä euron tai parin vaatetta tarvitse sovittaa, laittaa sitten takaisin kirpparille jos ei ollutkaan hyvä.

   Poista
 2. Hei, mielenkiinnolla jään seuraamaan sun tämän(kin) vuoden ostolakkoa. Aikanaan juurikin ostolakko-blogeja googlaillessani sinun blogiisi päädyin ja kirjoitat tosi hyvin! Itse yritin ostolakko-vuotta viime vuonna ja ostin silti vaikka ja mitä, nyt yritän uudelleen ostolakkovuotta, toivottavasti paremmalla menestyksellä. En siis ole mikään holtiton kuluttaja, pikemminkin päinvastoin, mutta ihmeesti sitä saa itselleen kaikenlaisia ostotarpeita kehitettyä.
  -k

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista/palautteesta! Mukava kuulla, että näiden ostolakkojuttujen perässä tullaan blogiin, etten höpöttele täällä ihan yksikseni. Tsemppiä ostolakkoon, toivottavasti tällä kertaa sujuu paremmin! Itseäni on auttanut näissä ostolakoissa suvaitsevaisuus itseäni kohtaan - jos nyt tulee 1 tai 2 asiaa ostettua, niin se ei vielä ole kaatanut koko ostolakkoa ja antanut lupaa luovuttaa kokonaan, vaan sitten on vaan jatkettu ostolakkoa ja pyritty välttämään niitä seuraavia ostoksia.

   Poista