lauantai 2. tammikuuta 2021

Kohti ostolakkovuottaOlen pohtinut blogin historian aikana ostamista, ostamattomuutta ja ostolakkoja. Aiemmin olen suhtautunut ostolakkoihin kriittisesti ja sen jälkeen kokeillut kuitenkin tietyt poikkeukset sallivaa ostolakkoa.

Tässä muutamia aiempia ostolakko-teemaisia kirjoituksiani:

Ryhtyisinkö ostolakkoon?

Oma ajatusmaailmani ja suhtautumiseni ostolakkoihin on siis muuttunut vuosien varrella. Nyt koen, että aika on kypsä kokeilla varsinaista ostolakkovuotta.

Voi olla, että lähden tässä nyt vähän soitellen sotaan, mutta ainakin tässä vaiheessa kuvittelen ostamattomuuden olevan melko helppoa. Tuntuu, että tämä on jonkinlainen seuraava askel niille ajatuksille ja kulutustottumuksille, joiden parissa olen jo elänyt viime vuodet.

Olen haaveillut minimalistisemmasta tavaramäärästä kohta vuosikymmenen ajan ja matkani kohti ekologisia elämäntapoja on kestänyt vähintään yhtä pitkään. Viime aikoina olen oivaltanut, että olen jotenkin jumiutunut tavoittelemaan sitä täydellistä vaatekaappia, täydellistä valikoimaa omistamiani tavaroita. Kun saan vielä sen yhden mekon, niin sitten minulla on kaikki, sitten en tarvitse mitään. Hetken päästä taas ilmestyy jokin uusi tarve. 

Kun tutkin vaatekaappiani tai mitä tahansa omistamaani sorttia tavaraa, niin huomaan, että kaikkea on riittävästi. Olen nyt tässä vaiheessa nimennyt projektin ostolakkovuodeksi, mutta vaihtoehtona mietin myös kokeilevani, kuinka pitkään pärjäisin niillä vaatteilla, jotka jo omistan?

Tavallaan pidän lakkoa huonona terminä tälle projektille, sillä jonkin määräaikaisen projektin sijaan pidempikestoisena tavoitteena on haastaa omia ostotottumuksiani ja tuoda mahdollisesti uusia ajatuksia ja oivalluksia pysyväksi osaksi elämäntapaani.

Yleensä ostolakoissa on aina määritelty jotkut säännöt, mutta haluaisin pysyä tässä mahdollisimman yksinkertaisella linjalla. Olisipa helppoa vaan todeta, että mitään ei osteta! Peruslähtökohdaksi olen ajatellut, että mitään sellaista ei osteta, minkä voi korvata jollakin jo olemassaolevalla asialla tai muuten järkevästi tai pienellä luovuudella selvitä tilanteesta ostamatta.

Ostolakko ei koske ruokaa, taloustarvikkeita, henkilökohtaiseen hygieniaan liittyviä välttämättömiä hankintoja, lääkkeitä tai auton kuluja. Kosmetiikka- ja hygieniatarvikkeista loppuneen tuotteen tilalle voi hankkia uuden. Ostolakko koskee ensisijaisesti tavaroita, palveluiden käyttö on sallittua ja joissakin tapauksissa suositeltavaakin. Lähtökohtaisesti rajaan ostolakon koskemaan pelkästään omia tavaroitani, puoliso on jo ennestäänkin kärsinyt riittävästi ajoittaisesta taipumuksestani vältellä ihan perusteltujenkin asioiden ostamista. Nimimerkillä melkein 3 vuotta yhdessä nukkumista 120 cm leveässä sängyssä, kun se on ihan hyvä ja toimii!

Näillä mennään tässä vaiheessa. Palaan varmasti pohdintojen kera, jos ja kun säännöissä ilmenee jotakin rajatapauksia tai muuta, mitä on jäänyt huomioimatta. 

Useammasta muiden ostolakkotarinasta on jäänyt mieleen pohdinnat ripsivärin loppumisesta. Odotan itsekin mielenkiinnolla, että käynkö jossakin vaiheessa hankkimassa uuden ripsivärin, sillä periaatteessa loppuneen tuotteen korvaaminen on sallittu. Olen käyttänyt nyt koronaikana ripsiväriä ehkä yhteensä 5 kertaa, joten toisaalta voi olla, että selviän pitkälti ilmankin.

Onko blogin lukijoissa muita ostolakkoilijoita?

8 kommenttia:

 1. Tulipa postauksesi hyvään saumaan! Olen itsekin pohtinut ostolakkovuotta sekä taloudellisista syistä että tuosta syystä minkä sinäkin mainkä mainitsit postauksessa: kun vielä hankin tämän yhden asian, niin sitten kaikki on "täydellistä" - kunnes uusi tarve iskee. Haluaisin paremmin oppia tunnistamaan tarpeen ja halun eron ja kokeilla, voiko päähänpinttyneistä kuvitelluista kulutustarpeista päästä eroon tai saako niiden merkitystä elämässä pienemmäksi. Jään innolla seuraamaan oatolakko-vuottasi ja postauksiasi siihen liittyen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun kävit kommentoimassa! Ainakin näiden muutaman päivän perusteella voin suositella ostolakkoa. :D Tässä välissä ei ole ilmennyt mitään, mitä olisi pakko saada, toivottavasti ajan myötä myös se ylimääräinen nettikauppojen selailu ja haaveilu jää pois. Olen vuosien varrella käyttänyt ihan älyttömästi aikaa ja energiaa joidenkin vaatteiden ja tavaroiden etsimiseen, vaikka en lopulta ostaisikaan välttämättä mitään.

   Poista
 2. Löysin blogiisi ensimmäistä kertaa oman vierailusi ja kivan kommenttisi myötä, ja jopas täällä oli osuva postaus ylimpänä! Olen pyöritellyt nimittäin juuri muutaman päivän mielessäni ajatusta ostolakosta. (Sen muutaman päivän aikana olen tosin myös tilannut uudet lenkkarit ja pari kirjaa...) Ihan täydelliseen ostolakkoon en ehkä uskalla itseäni vielä haastaa, mutta ajattelin harjoitella tämän vuoden pitämällä välillä ostolakkokuukausia ja lisäksi kirjaamalla ylös kaikki ostot ja tavaroiden poistot: tavaraa ja vaatetta pitää lähteä enemmän kuin saa tulla sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, kun tulit vastavierailulle! Jos kokonainen ostolakkovuosi kuulostaa äkkiseltään liian hurjalta, niin myös yksittäiset haastekuukaudet on hyvä vaihtoehto. Olen itsekin jo aiemmin pitänyt yksittäisiä kuukauden pätkiä, jolloin tavoitteena on käyttää rahaa pelkästään ruokaan ja muihin pakollisiin menoihin. Myös ostojen ja poistojen kirjaaminen kuulostaa hyvältä, tätä ajattelin itsekin noudattaa. :)

   Poista
 3. Ostolakkoon ryhdyn minäkin. Tavoitteenani on vuoden mittainen vaatteiden ostolakko. Kiva, kun löysin blogisi. Tulen seuraamaan kuulumisiasi täällä. Itse en ole käyttänyt vaateostoksiin paljonkaan rahaa, mutta alesta ostettuja vaatteita on kertynyt kaappeihini todella paljon, ja tuntuu siltä, että voin "shoppailla" omassa vaatekaapissani ainakin seuraavan vuoden. Minusta on parempi käyttää ostamansa vaatteet itse, eikä heivata niitä kierrätykseen. Eihän ole mitään taetta siitä, että kukaan muukaan niitä enää käyttäisi. Uskon, että tässä haasteessa onnistun siten, että en mene ollenkaan vaatekauppoihin enkä nettikauppoihin. Niihin on tullut aiemmin mentyä ihan vain katselemaan,josko jotain kivaa löytyisi. Nyt haluan ottaa kaikki ostokseni käyttöön ja vapauttaa aikaa johonkin muuhun, kuten vaikka lukemiseen. Tsemppiä meille ostolakkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Olen itsekin harrastanut jo ennestään tuota omalla vaatekaapilla shoppailua. Kun osan vaatteista vielä pakkaa ylähyllylle laatikkoon, niin sieltä voi tehdä löytöjä, kun kaipaa jotakin "uutta". Itsekin mielummin yritän kuluttaa kertyneitä vaatteita pikkuhiljaa pois, kuin karsia niitä esim. kirpparille myyntiin. Tsemppiä siis myös sinulle ostolakkoon!

   Poista
 4. Minä vietin vuoden 2019 Älä osta mitään -vuotena. Samansuuntaiset säännöt oli ja pohdin alussa, tuleeko jotain erikoisia ajatuksia tai oivalluksia. Ei niitä kyllä juuri tullut, koska vietän muutenkin sellaista "Älä osta paljoa mitään turhaa" -elämää. Toki tuona vuonna ostokset oli tavallistakin vähemmässä.
  Mekin nukuimme puolisoni kanssa ensimmäiset kymmenen vuotta 120 cm leveässä sängyssä! :D Muuton yhteydessä vaihdoimme 160-senttiseen.
  Korona-aikana mulla taas on korostunut nimenomaan ripsiväri! Työskentelen niin, että olen livekontaktissa asiakkaiden kanssa, ja koska on pidettävä kasvomaskia, en käytä enää mitään muuta meikkiä kuin ripsiväriä.
  Ryhdyn seuraamaan aktiivisesti blogiasi, aiemmin on tullut vain vilkuiltua silloin tällöin, kiinnostava päästä seuraamaan sinun ostolakkovuottasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että seuraat blogia ja tämä ostolakkovuosi kiinnostaa. :)

   Hyvä tietää tuokin, että niitä hienoja oivalluksia ei ostolakkovuodesta välttämättä tule, jos jo muutenkin ostaa melko vähän mitään. Vähänhän tässä epäilyttää, kun tämä ostolakko on herättänyt jonkin verran kiinnostusta, enkä itse pidä tätä mitenkään kovin kummoisena asiana. :D

   Jäin vielä miettimään, että tuo sängynleveys voisi käydä esimerkiksi sellaisista kulutustottumuksista, että joku saattaisi ensimmäisenä marssia ostamaan sen leveämmän sängyn, koska sellainen nyt kuuluu yhdessä asuessa olla, vaikka tilanteesta voisi halutessaan selvitä vanhallakin ihan hyvin (ainakin jonkin aikaa). Varmaan jokainen meillä käynyt ehti kyllä ihmetellä ääneen, miten mahdutaan siihen 120-leveään sänkyyn!

   Poista