maanantai 27. toukokuuta 2024

Ostolakkoelämäntapa ja loppuiän vaatekaappi



Nyt kun olen viimein kertonut viime vuoden vaateostoksistani, pääsen jakamaan pohdintaani siitä aionko tehdä jotakin muutoksia tänä vuonna. Olen puhunut ostolakoista vuosien varrella ja pitänytkin niitä välillä kohtuullisella menestyksellä. Vaikka puhun ostolakoista, niin oma ajatukseni on kehittymässä yksittäisten määrämittaisten ostolakkojen sijaan enemmän jonkinlaisen ostolakkoelämäntavan suuntaan.

En nykyisellään koe tarvetta vaatekaapin päivittämiselle, en jaksa pohtia, että tarvitsenko vielä jotakin, ennenkuin vaatekaappini on valmis ja täydellinen. Toisaalta olen kyllästynyt siihen, että vaatekaappia pitäisi karsia ja tavoitteena olisi minimalismi tai muuten jokin tietty vaatemäärä.

Tällä hetkellä minua kiehtoo ajatus kokeilla, kuinka pitkään pärjäisin nykyisin omistamillani vaatteilla ostamatta mitään uutta (tai käytettyäkään). Tarkoituksena olisi soveltaa ja selviytyä olemassa olevilla vaatteilla niin pitkään kuin mahdollista. Uutta voisi hankkia aikaisintaan sitten, kun jostakin tilanteesta ei pysty mitenkään kunniallisesti selviämään jo omistamillani vaatteilla.

Minulla on kaapissa jonkin verran sellaisia vaatteita, jotka eivät ole aktiivisessa käytössä, mutta joita voisin vielä kuvitella käyttäväni. Vaikka karsiminen ja kierrättäminen periaatteessa on järkevää, en koe mielekkääksi laittaa kiertoon sellaista, joista en ole varma, että ne päätyisivät kenenkään muunkaan käyttöön enää. Osa näistä tällä hetkellä jemmassa olevista vaatteista ovat sellaisia, että ne ovat käyneet jo välillä kirpparipöydässä, mutta eivät menneet kaupaksi edes jollakin 1-2 euron hinnoilla. Esimerkkinä siis jotkut Vero Modan vaatteet jostakin yli 10 vuoden takaa: kukaan ei halua näitä enää ostaa, mutta kun itselleni ei ole niin tarkkaa ovatko nämä nyt juuri tämän kesän muotia, niin voin ottaa nämä vaatteet jossakin vaiheessa takaisin omaan käyttööni.

Insgramissa seuraamallani tilillä on äskettäin esitelty ajatusta loppuiän vaatekaapista. En ehkä itse uskalla sitoutua siihen, etten koskaan enää ostaisi mitään, mutta uskon pärjääväni kuitenkin melko pitkälle jo omistamillani vaatteilla. Ainakin ajattelin kokeilla, miten tällainen idea toimii käytännössä.

Kuinka pitkään pärjäisit jo omistamillasi vaatteilla hankkimatta mitään uutta? Olisi loppuiän vaatekaappi sinulle mahdollinen?


Kuvituskuva: Vero Modan mekko jostakin 15 vuoden takaa, mekko on ollut alunperin siskoni ja ajautunut vuosien varrella omaan kaappiini. Kuvakin on jo useamman vuoden takaa.

4 kommenttia:

  1. Varmaan pärjäisin useamman vuoden näillä eväillä jos oikein pinnistelisi. Tekisi ihan hyvää olla ostamattakin mitään uutta, ainakin niin kauan kun karsimisoperaationi kestää. Loppuiän vaatekaappiin kovasti tähtäilen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olen itse huomannut, että kun olen vuosia toisaalta karsinut vaatteita ja sitten taas samaan aikaan ostanut lisää, niin siitä päätyy jonkinlaiseen kierteeseen, jolloin on ollut hankalaa tavoittaa sellaista pistettä, että olisi tyytyväinen siihen mitä on. Ja hauskaa kun kävit kommentoimassa, olen itseasiassa käynytkin juuri joku aika sitten lueskelemassa sinun blogin puolelta noita vaatekaappijuttuja!

      Poista
  2. Mustat paidat haalistuvat jo kymmenessä vuodessa, ja suurin osa omistamistani alkaakin olla jo sinertäviä. Jossain vaiheessa alkaa kyllä nolottaa kuluneet vaatteet ja paikatut sukkahousut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kristen - Mustat Ballerinat9. kesäkuuta 2024 klo 16.15

      Mikä on, kun vaatteet menevät huonoksi jo kymmenessä vuodessa? Itse tosin olen jatkanut mustien vaatteiden elinikää värjäämällä niitä pesukoneessa. Joo, saa nähdä, että meneekö tämä haaste itsellä jossakin kohtaa sellaiseksi taiteiluksi, että päällä alkaa olemaan enemmän kulunutta ja paikattua vaatetta kuin ehjää. Omalla kohdalla on kuitenkin ajatuksena, että haasteesta huolimatta olisi tarkoitus pukeutua ihmisten ilmoille perussiististi ja tilanteen edellyttämällä tavalla.

      Poista