torstai 22. helmikuuta 2018

Ottaisitko käyttöön vaatebudjetin?

Rinna Saramäki on tuonut esille vaatebudjetin käsitettä harkitsevan kuluttamisen yhteydessä. Voi olla, että alkuperäinen lähde on jokin muu, mutta muistelisin itse törmänneeni ajatukseen vaatebudjetista Rinnan blogin kautta.

Seuraamieni blogien mukaan vaatebudjettia onkin otettu käyttöön jonkin verran ja onkin ollut mielenkiintoista lukea bloggaajien koosteita vuoden 2017 vaatehankinnoista hintoineen. Rinna käytti vaatteisiin 1107,85 euroa, kun budjetti oli 1000 euroa. Sopivasti-blogin Iitu käytti vaatehankintoihin ja huoltoon 408,20 euroa. Laura kertoo käyttäneensä vaateostoksiin noin 780 euroa. Vaatekulujen laskutapa hieman vaihtelee. Osa laskee mukaan pelkästään ostokset, osa myös muut vaatteiden huoltoon liittyvät kulut, kuten pesula- ja suutaripalvelut.

Vaikka pidän itseäni tarkkana rahankäyttäjänä, niin en ole aiemmin seurannut vaatteisiin meneviä rahasummia. Lähtökohtaisesti harkitsen ostoksia melko tarkkaan ja pyrin välttämään turhaa kuluttamista, mutta toisaalta yleensä aina on jotakin erikoisempaa, mikä vaatisi uusimista. Viime vuonna esimerkiksi ostin uudet vaelluskengät, joille tuli hintaa muistaakseni noin 140 euroa alennuksien jälkeen.

Tänä vuonna en ole ostanut vielä ollenkaan vaatteita. Tarkoituksena tosin on ollut ostaa uusi kunnollinen talvitakki. Kuten varmaan arvaatte, niin tammikuun alennusmyynneissä ei ole talvitakkien osalta oikein mitään enää jäljellä. Tilasin Partioaitasta Fjällrävenin takin, mutta tilaamani kappale osoittautuikin saldovirheeksi, joten jäi sekin takki saamatta. Ehkä talvitakin osalta palataan asiaan syksyllä? Vaikka vaateostoksia ei ole kertynytkään vielä tälle vuodelle, niin yksi omatekoinen kaulahuivi on valmistunut alkuvuoden aikana, siitä voisin tehdä erillisen esittelyn. Langat huivia varten ostin jo viime vuoden puolella.

Vaatebudjetti auttaa hahmottamaan ja jakamaan isompia vaatekuluja useammalle kuukaudelle. Jos joskus ostaa jotain kalliimpaa, niin ehkä sitten seuraavan kuukauden-pari on taas ostamatta. Joskus taas sesongin vaihtuessa voi olla tarvetta useammalle ostokselle: joku ehkä etsii tällä hetkellä sekä takkia että kenkiä kevättä varten? Vuoden vaatebudjetti onkin hyvä väline tarkastella, paljonko vaatteisiin käyttää rahaa pidemmällä aikavälillä ja millaisen summan kokee mielekkääksi budjetoida vaatekuluihin.

Ajatus vaatebudjetista kiinnostaa, mutta en välttämättä lähde määrittelemään tarkkaa summaa. Ajattelin ennemmin tarkkailla, minkä verran saan luonnostaan rahaa kulumaan vaatteisiin.  Koen olevani enemmän niin sanottu aliostaja/underbuyer kuin mikään shoppailufriikki. Siinä kohtaa, jos kolmatta vuotta etsii uutta talvitakkia, niin ehkä sopivan kappaleen osuessa kohdalle on parempi ostaa se, maksoi mitä maksoi, vaatebudjetista välittämättä.

Itselläni kuukautta kohden tolkullinen summa käytettäväksi vaatteisiin voisi olla jotakin 50 ja 100 euron välillä. Vuositasolla tämä olisi 600-1200 euroa. Arvaan, että 600 euroa ei riitä, mutta 1200 euroa alkaa kuulostaa jo aika paljolta? Katsotaan miten käy ja tehdään tarvittavia muutoksia sitten ensi vuonna.

Mitä ajatuksia vaatebudjetti teissä herättää?

4 kommenttia:

  1. Olen yrittänyt vaatebudjettia useamman vuoden eikä se ole oikein onnistunut. Tänä vuonna yritän taas. Työttömänä tämä on helpompaa toteuttaa kuin työssäkäyvänä. Töissä vaatteet kuluvat, mutta kotona kun hääräilee, on oikeastaan aika sama mitkä vaatteet sitä päällensä laittaa ;) Lisäksi nyt työttömänä minulla on aikaa kierrellä kirpputoreja ja tehdä edullisia vaatelöytöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa sinun blogista olen myös lukenut tuosta vaatebudjetista. Joo, työttömänä ei ole niin paljoa tarvetta uusille siistimmille vaatteille, kun kotona voi olla ihan kotivaatteissa. Itselläni tosin on käynyt joskus niin, että kun on hakemassa töitä ja saa kutsun haastatteluun, niin jotenkin iskee epätoivo niiden omien vaatteiden kanssa ja on pakko saada jotakin uutta, että näyttäisi siistiltä ja asialliselta haastattelussa. Jos se töiden saaminen on nyt just kiinni siitä uudesta neuletakista? :D

      Poista
  2. Moikka, kiva ajatus tosta vuosittaisesta vaatebudjetista. Omani tein kuukausittaiseksi, koska tuntuu että sitä on helpompi seurata. Mutta käytännössä jos isompi hankinta osuu kohdalle, niin voin nipistää sitten seuraavan kuukauden budjetista. Mun tulot ei ole kovin suuret, joten budjetista on lähinnä pakko pitää kiinni. Linkkaan tähän vielä mun postauksen aiheesta: http://starbox.fi/uuttavanhaavihreaa/miten-pysya-vaatebudjetissa

    Kivaa viikkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heii, kiitos kommentistasi, huomasin sen vasta nyt! Joo, nuo on makuasioita, että onko helpompi seurata kuukausi- vai vuosibudjettia. Itselleni ehkä toimii paremmin vuosibudjetti, mutta siitä voi laskea toki myös kuukausibudjetin. Pääsääntöisesti ostan harvemmin, eli joinain kuukausina en välttämättä osta mitään, mutta sitten taas kun jotakin ostan, niin voi kerralla mennä kolminumeroinen summa. Kävin vastavierailulla blogissasi ja vaikutti kivalta, laitan sen itselleni kirjanmerkkeihin ylös. :)

      Poista