torstai 15. maaliskuuta 2018

Parhaat maidottomat "maitotuotteet"

Olen jo monen vuoden ajan noudattanut pääosin maidotonta ruokavaliota. Aiemmin olin melko ehdoton maidottomuuden suhteen, mutta viime aikoina olen taas käyttänyt maitoa pieniä määriä. Maidottoman ruokavalion taustalla on ollut muun muassa ihottumana ilmenevä jonkin asteinen yliherkkyys.

Silloin, kun siirryin maidottomaan ruokavalioon, niin kasvipohjaisia maitotuotteita oli paljon nykyistä vähemmän saatavilla. Omalla kohdallani haasteena on vielä se, että en voi käyttää soijapohjaisia tuotteita senkään vertaa, mitä maitotuotteita. Viime vuosina kuitenkin erityisesti kaurapohjaiset "maitotuotteet" ovat yleistyneet valtavasti. Ostankin mielelläni kokeiluun, kun jotakin uusia tuotteita tulee kaupan hyllyllä vastaan.

Ajattelin koota kuitenkin esittelyn muutamasta maidottomasta jutusta, joita minulla on melkein aina jääkaapissa. Nämähän ovat samalla myös esimerkiksi vegaanisia, joten jos vegaaninen ruokavalio kiinnostaa, niin tästä voi löytyä vinkkejä siitäkin näkökulmasta.


Monella ensimmäinen kysymys vaikuttaisi olevan, että mitä voi laittaa kahvin sekaan, jos ei käytä maitoa? Omaan makuuni parhaiten sopii mantelimaito, mieluiten vielä makeuttamattomana versiona. Tämä myös toimii koostumukseltaan hyvin kahvin seassa verraten esimerkiksi kauramaitoon, josta mielestäni tulee välillä vähän epäilyttävän näköistä kahvin sekaan kaadettuna. Nykyään tosin kahvi menee mustanakin alas tarvittaessa.

Ruokakerma-kategoriassa uudempi tuttavuus on Kaslink Aito -tuoteperheen kaurapohjainen ruokakerma. Tämä on koostumukseltaan miellyttävän paksua ja olen käyttänyt tätä erityisesti normaalisti kermapohjaisissa pastakastikkeissa.

Välipalasuosikit löytyvät Yosan valikoimista. Yosa Sport on kaurapohjainen proteiinipitoinen välipala, jonka proteiinipitoisuutta on lisätty herneproteiinin avulla. Tämä on maidottomalle rahkavälipalan korvike. Yosan Greek Style taas on nimensä mukaisesti kreikkalaistyyppinen jugurtti. Tässä on miellyttävä ja sopivan rasvainen koostumus, joka tarjoaa hyvän pohjan, johon voi lisätä maun mukaan esimerkiksi banaanisiivuja tai marjoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti