keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

Mitä vaatteita olen ostanut tänä vuonna? (Ostolakkoraportti)

Olen tänä vuonna mukana eräänlaisessa "Vuosi ostamatta uusia vaatteita"-haasteessa. Tätä vuotta on nyt takana reilu puolet, joten nyt on hyvä hetki katsoa, miten haasteen kanssa on mennyt? Vieläkö ollaan haasteen sallimissa rajoissa?

Alkuperäisessä haasteessa oli kyse kirjaimellisesti uusien vaatteiden ostamattomuudesta, mutta esimerkiksi kirppisostokset ovat sallittuja. Itse taas olen jo vuosia ostanut suurimman osan vaatteistani kirppareilta tai muuten käytettynä, joten halusin laskea rajauksen koskemaan myös kirppisostoksia. Itselleni "uutta" ei siis osteta myöskään kirppareilta haasteen aikana. 

Haasteen aikana on sallittua ostaa "3 poikkeusta", jotka olen ajatellut olevan itselleni se haasteen pääpointti. Olisiko noin kolme uutta vaatetta vuodessa sopiva tahti uusia vaatekaappia? Saako kolmella vaatteella korvattua loppuunkäytettyjä vaatteita ja pidettyä vaatekaappi ajanmukaisena?

Lue lisää haasteeni taustoista täältä.Jo haasteeseen ryhtyessä tiesin, että yksi sallituista poikkeuksista tulisi olemaan uusi juhlamekko siskoni häitä varten. Sellainen tulikin ostettua, eli kuvassa näkyvä Uhana Designin mekko. Ostin mekon uudenveroisena käytettynä ja hintaa sille tuli 95 euroa. Joku voisi pitää hintaa hurjana etenkin käytetylle vaatteelle, mutta Uhana on vaatemerkki, jota olen ihallut pitkään. Samantyyppisiä mekkoja myydään Uhanan verkkokaupassa uutena hintaan 179 euroa. Uhanan tuotanto-olosuhteet vaikuttavat olevan kelvollisella mallilla, niistä voi lukea lisää Uhanan sivuilta.

Yksi turhakin ostos tässä haasteen aikana on tullut ostettua. Töissä tuli taannoin vastaan tilanne, kun koin pukeutuneeni liian rennosti päivän ohjelmaan nähden, kun en ollut orientoitunut erääseen tilaisuuteen kunnolla. Kävin sitten paniikkiostoksena hakemassa kirpparilta Massimo Duttin pellavapaidan, jonka olen kuitenkin laittamassa eteenpäin kiertoon. Minulla ei ole nyt paidan hintaa ylhäällä, mutta taisi olla 10 euron paikkeilla.

Lisäksi olen ostanut kolmet sukkahousut, joita en laske haasteeseen mukaan.

Olen myös "saanut" vaatteita, eli vanhemmillani käydessä kaivelin erästä siskoni vanhaa vaatekasaa, josta otin itselleni muutamia vaatteita.

Tuota yhtä hutiostosta lukuunottamatta olen ihan tyytyväinen suoritukseeni. Tämä ostosten välttäminen on myös muuttanut ja kehittänyt omaa ajattelumalliani. Käyn edelleen silloin tällöin haaveilemassa tietyissä nettikaupoissa (esim. Weecos ja Nudge), mutta olen myös aika hyvin sisäistänyt ajatuksen, että minun ei tarvitse ostaa juuri nyt mitään.

Palataan haasteen kuulumisiin viimeistään ensi vuodenvaihteessa, jolloin katsotaan koko vuoden ostolakkoraportti. :)

2 kommenttia:

  1. Ooh, olen haaveillut tuosta Uhanan mekosta, mutta jättänyt vielä hankkimatta, kun ei oikeaa tarvetta oikein ole ollut (yksi Uhanan mekko löytyy jo kaapista, joka käy tilanteeseen kuin tilanteeseen)! Ostin silloin tuon malliston saapuessa bomberin samalla kuosilla ja olen tykännyt siitä todella paljon, viimeksi käytin viime viikonloppuna. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tämän Uhanan mekon hankin sillä ajatuksella, että käy melkeinpä tilanteeseen kuin tilanteeseen. Noiden siskon häiden lisäksi olen pitänyt mekkoa ihan tavallisena päivänä töissä ja saa nähdä mihin käyttöön mekko vielä päätyy. :)

      Poista