Pikamuoti ja erityisesti kritiikki sitä kohtaan on ollut taas viime aikoina pinnalla. Tästä aiheesta on hieman jännä kirjoittaa, sillä havahduin siihen, että pikamuotia ei ole minulle oikeastaan enää olemassa. Siksi mietinkin, että onko minulla tästä oikein mitään sanottavaa. Toisaalta huomaan eläväni jokseenkin omassa kuplassani asian kanssa. Ilmeisesti isolle osalle ihmisistä vaateteollisuuden eettiset ja ekologiset ongelmat ovat edelleen uusi asia, osa taas on vasta aloittelemassaan taivaltaan kohti eettisempiä ja ekologisempia kulutustottumuksia.
Täytyy myöntää, että itsellänikin on tässä pitkä matka kuljettu ennen nykyistä tilannetta. Matka on oikeastaan niin pitkä, etten enää muista, mistä se edes lähti liikkeelle. Ehkä vuoden 2007 tienoilla luin erästä blogia, jossa jokseenkin opiskelijabudjetilla elävä bloggaaja kertoi ostavansa pelkästään hyvälaatuisia merkkivaatteita ja hänellä oli tosi vähän vaatteita kaiken kaikkiaan. Silloin ei vielä puhuttu minimalismista tai kapselivaatekaapeista, mutta kyseinen blogi on jäänyt mieleeni. Sieltä on jäänyt hautumaan ajatus, että pienelläkin budjetilla kannattaisi panostaa mielummin hyvälaatuisiin vaatteisiin.
Melko lailla 10 vuotta sitten tein isompaa elämänmuutosta, johon liittyi myös jonkinlainen havahtuminen ekologisissa asioissa. Tässä yhteydessä aloin entisestään miettimään vaatteiden laatua ja pikkuhiljaa myös vaatteiden valmistusolosuhteita. Tällöin tosin vastuullisia vaatemerkkejä ei ollut vielä kovin helposti saatavilla.
Yritin vuosia etsiä jonkinlaista kultaista keskitietä vaatehankintojen kanssa. Hankin paljon vaatteita käytettynä, välillä löytyi jotakin sopivaa ekologisilta vaatemerkeiltä. Samalla ostin edelleen myös vaatteita esimerkiksi Vilasta ja Vero Modasta, tosin käännellen tarkasti pesuohjeet ja materiaalimerkinnät. Kyseisten vaatteiden tuotanto-olosuhteet eivät todennäköisesti kestä päivänvaloa, mutta muuten tarvittaessa tavallisista ketjuliikkeistäkin voi saada ihan hyvälaatuisia vaatteita, kun vähän katsoo mitä ostaa.
Vuonna 2018 seurasin vaateostoksiani ja kuluvan vuoden olen ollut vaatteiden ostolakossa. Nyt näiden viimeisen kahden vuoden aikana olen havahtunut siihen, että niitä pikamuotiliikkeitä ei ole minulle enää olemassa. En koe mitään tarvetta asioida niissä! Tätä ennen olen viimeisimmäksi ostanut alusvaatteita ja sukkahousuja vielä H&M:stä ja Lindexiltä, mutta muuten ei ole tullut enää vuosiin hankittua mitään näistä liikkeistä.
Yhteenvetona otsikon kysymykseen: en ole koskaan ollut mikään erityisen kova ostamaan pikamuotia, mutta nuorempana olen kuitenkin ollut jokseenkin tyypillinen parikymppinen, joka osti vaatteensa H&M:stä, Seppälästä ja Onlystä (ja toki siinä sivussa myös kirppareilta). Kun tarpeeksi monta vuotta miettii näitä vaatejuttuja, niin sitten jossain kohtaa vain tuli se hetki, etten enää edes käy pikamuotiliikkeissä. Valitettavasti minulla ei siis ole tähän mitään yksiselitteistä ja nopeaa vinkkiä. Ajatusmaailma muokkautuu ajan kanssa ja matkan varrella voi tulla takapakkejakin.
Harkitsevan kuluttamisen joulun aikaa! :)
Hyvin paljon samankaltaisia ajatuksia on itsellänikin... Taisin jossakin omassa tekstissäni kirjoittaa, miten esimerkiksi joku Puman huppari näyttää aina vain uudelta, vaikka miten monta kertaa sen pesisi. Sitten joku HM:n huppari on kulahtanut jo ensimmäisessä pesussa. Enkä itsekään tiedä miten eettistä tuo Puman hupparin valmistaminen on, mutta se, mikä kestää, on ekologista kuitenkin.
VastaaPoistaNykyisin on ihanaa tehdä itse omat neuleensa. Vielä kun saisin saumurin hankituksi ja aloittaisin tekemään loputkin vaatteet itse, mutta sekin ajatus tyssää siihen, että mistä tiedän kankaan olevan eettisesti ja ekologisesti kestävää...?
Mahtavaa on myös nähdä, miten omat lapsetkin sanovat heillä olevan riittävästi vaatetta. Hekin ovat kuulleet koulussa/ uutisissa miten saastuttavaa pikamuoti on. Ehkä hiljalleen ihmisten ajatusmaailma muuttuu...?
Kiitos kommentistasi! Nämä eettiset ja ekologiset valinnat ja vaihtoehdot ovat aina hieman hankalia. Tavallaan itsekin ajattelen, että ekologisesti ajateltuna on järkevämpää priorisoida sitä pidempään kestävää vaihtoehtoa. Joskus olen ostanut ns. ekomerkin vaatteen, joka on sitten kuitenkin mennyt huonoksi alta aikayksikön. En tiedä oletko tutustunut, mutta Outi Pyy on puhunut arvojen määrittelystä, kun tavoitteena on tehdä vastuullisempia ostoksia (lisää esim. täällä: https://www.menaiset.fi/artikkeli/lifestyle/muoti/kierratysguru-outi-pyy-kehitti-systeemin-jota-han-noudattaa-shoppailussa).
PoistaEn itse oikeastaan ompele, mutta kuvittelisin, että vaatteiden teossa pääsisi jo aika pitkälle muokkaamalla olemassa olevia vaatteita. Hyvällä tuurilla kankaitakin voisi löytyä jostakin kirppareilta tai kierrätyskeskuksista?
Tuo on tosiaan mielenkiintoista nähdä, millaisiin kulutustottumuksiin nuoremmat sukupolvet kasvavat. Voisi kuvitella, että lapsille ja nuorille on nyt eri tavalla tietoa saatavilla esim. ympäristöasioista kuin vaikka 20 vuotta sitten?