torstai 23. kesäkuuta 2022

Koronakevät


Ei sitä olisi silloin maaliskuussa 2020 uskonut, että sama meno koronan kanssa jatkuu vielä 2022. Omalla kohdallani tämä mennyt kevät on kuitenkin ollut se varsinainen koronakevät, kun kahden vuoden koronan välttelyn päätteeksi onnistuin taudin nappaamaan huhtikuun lopussa. Tämä koronaan sairastuminen onkin sitten määrittänyt kevään kulkua täällä.

Varsinainen osuus koronan sairastamisesta meni lähinnä muutaman päivän jokseenkin perinteisenä räkätautina. Astmaatikkona onnistuin toki hankkimaan koronan päälle jokseenkin sitkeän yskän. Lisäksi sairastuin parin viikon päästä uudestaan kuumeen, väsymyksen ja hengenahdistuksen kera, jäi hieman mysteeriksi oliko tuo jokin kokonaan muu tauti vai jatkoa samaan. Etenkin tästä jälkimmäisestä erästä jäi pitkäksi aikaa jokseenkin väsähtänyt olo ja fiilis, ettei keuhkot ole oikein parhaimmillaan.

Astmasta huolimatta olen pitänyt itseäni jokseenkin hyväkuntoisena ja liikuntaa harrastavana ihmisenä. Näin ollen onkin ollut yllättävää, miten tuo sairastuminen vei voimat ja palautuminen on ottanut aikansa. Hyvän aikaa tein lähinnä puolen tunnin mittaisia mummotahtisia kävelylenkkejä ja sekin tuntui jo ihan suoritukselta. Vasta tässä kuukauden, puolentoista jälkeen olen aloitellut liikuntaa enemmän tositarkoituksella ja edelleen tuntuu, että hengästyy aiempaa helpommin. 

Sairastelun ohella toukokuu oli jokseenkin vauhdikas. Kaikkien näiden koronameininkien jälkeen on ollut omalla tavallaan ihanaa päästä useammalle työreissulle tapaamaan ihan oikeita ihmisiä. Samalla useampi parin viikon ajanjaksolle sattunut työmatka taas vähän sotkee töihin ja muuhun elämään liittyviä aikatauluja niin, että vähän vauhdikkaalta on tuntunut. Kesäloma tulee siis täällä ainakin tarpeeseen!

Tähän loppuun vielä muutama sana koronasta yleisellä tasolla, kun asian nyt otin puheeksi. Koen, että selvisin taudista melko helpolla, pahemminkin olisi toki voinut käydä. Olen nämä yli 2 vuotta ollut pääsääntöisesti jokseenkin tarkka noudattamaan kulloinkin voimassa olleita koronaohjeita ja sellaisella järkevällä huolellisuudella pyrkinyt välttämään sairastumista, olematta kuitenkaan hysteerinen.

Olen siis tosiaan perussairauteni vuoksi koronan riskiryhmään kuuluva ja olen kokenut, että koronarajoituksista puhuttaessa on ajateltu riskiryhmien olevan jokseenkin vanhoja, sairaita jne. Mutta on meitä nuorempiakin erinäisiä perussairauksia sairastavia ja sen vuoksi riskiryhmään kuuluviksi määriteltyjä. Tässä on sitten pitänyt kuulostella, että mikä on milloinkin järkevä varotoimi, kun samaan aikaan pitäisi kuitenkin jatkaa elämäänsä, käydä töissä ja mielellään jossain määrin harrastaa ja tavata muita ihmisiä. Kaikki riskiryhmiin kuuluvat eivät siis ole niitä iäkkäitä tai hoivakodeissa asuvia.

Tässä tuttavapiirin kuulumisia seuranneena, koronaan voi tosiaan sairastua edelleen. Samoin joukossamme on edelleen heitä, jotka oman tai lähipiirin sairauden tai muun syyn takia haluavat välttää sairastumisen. Huomioimmehan siis edelleen heidän toiveensa ja ajatuksensa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti