KonMarin mukaanhan kaikki sellaiset esineet, jotka eivät tuota iloa, kannattaa poistaa. Vaatteiden kannalta tämä on varmasti suuri oivallus sellaiselle, joka on kerännyt viimeiset 20 vuotta kaikenlaista mainospaidoista alkaen kaappeihinsa. Itse taas olen harrastanut ylimääräisiksi jääneiden vaatteiden ja muidenkin tavaroiden myyntiä kirppareilla ja huuto.netissä jostakin lukioikäisestä asti eli viimeiset yli 10 vuotta. Mitään täysin käsittämätöntä kaapeista ei siis löydykään. Jonkinlainen ihanne minimalistisesta/kapselivaatekaapista on ollutkin mielessäni jo vuosia.
Olen käyttänyt sellaista karsimismetodia, että yleensä vuoden alussa olen karsinut vaatekaapista ne vaatteet, joita en ole vuoden aikana käyttänyt. Pääpiirteittäin tämä tapa on itselläni toiminutkin ja itse asiassa sitä karsittavaa ei edes löydy mitenkään jätesäkkikaupalla. Vaikka itseään koittaa väittääkin jokseenkin harkitsevaksi kuluttajaksi ja vilpittömästi uskoo, ettei hutiostoksia pitäisi juurikaan tulla, niin jotenkin kaapista aina tulee vastaan juttuja, joiden tarpeellisuutta joutuu miettimään. Myös ne tyyliltään ja laadultaan pitkäikäisiksi tarkoitetut vaatteet tulevat joskus tiensä päähän. Joku 5 vuotta sitten hankittu ja silloin aktiivisessa käytössä ollut juttu ei ehkä sovi enää tyyliini, jotkut vaatteet taas kuntonsa puolesta tulevat jossakin vaiheessa käyttökelvottomiksi.
Viime aikoina olen alkanut pohtia tavaran karsimisen järkevyyttä. Kuten mainitsin, niin tapanani on ollut karsia kaapista vaatteet, joita en ole vuoteen käyttänyt. Käytännössä tämä on tapahtunut siis vuoden vaihteessa, eli joidenkin vaatteiden osalta tietysti tuo käyttämättömyysaika voi käytännössä muodostua pidemmäksikin. Osittain KonMarin herättämien ajatusten ja keskustelun myötäkin olen nyt aiempaa enemmän ryhtynyt miettimään, että mitä oikeastaan tapahtuu niille vaatteille, jotka laitetaan vaatekaapista ns. kierrätykseen?
Tilanne tosiaan tuntuu olevan, että kaikkien karsiessa kaappejaan sitä myynnissä olevaa käytettyä trikoorättiä on ihan valtavasti ja huoliiko sitä loppupeleissä kukaan? Viimeksi vaatekaappiani läpikäydessäni yritin ottaa myös tämän näkökulman huomioon. Jos en minä käytä tätä vaatetta, niin onko siitä iloa kellekään muullekaan? Tai jos joku vaate on nyt juuri jäänyt hieman vähemmälle käytölle, niin voisinko vielä kuvitella sitä käyttäväni? Sopisiko vaate johonkin muuhun käyttötarkoitukseen, eli hieman KonMarin vastaisesti siirsin joitakin aiemmin töissä käyttämiäni trikoopaitoja ja toppeja kotivaatteiden pinoon. Muutamia juttuja päätyi myös korjattavien ja muokattavien pinoon.
Tämän postauksen kuvituksena on jokin aika sitten pesukoneeseen tummansinisen värijauheen kanssa päätyneet farkut ja neulepaita. Vilan valkoinen puuvillaneule oli saanut päälleen kahvitahrat, jotka eivät lähteneetkään enää kokonaan pois useammasta pesukerrasta huolimatta. Värjäykseen päätyneet Freesoulin farkut on ostettu noin vuoden 2005 tienoilla ja olivat silloin arvokas "sijoitus" lukiolaisen budjetissa. Olen halunnut näitä säilytellä jonkinlaisena muistovaatteena, mutta vaalea kulutuspesu ja bootcut-lahkeet näyttivät liian 2005-tyylisiltä. Tasainen tummansininen väri päivitti nämä paremmin nykyiseen tyyliini sopiviksi.
Mitä mieltä sinä olet kapselipuvustoista tai vaatteiden karsimisesta?
Itselläni on täysin sama periaate: jos en ole jotakin vaatetta käyttänyt vuoteen, poistan sen vaatekaapista (pl. juhlavaatteet). Itse "harrastan" myös tätä capsule-mallia tai 333 project-mallia. Sen myötä myös vaatteet toki kuluvat käytössä enemmän, kun vaatetta on vähän. Satsaan takkeihin ja kenkiin, mutta perusvaatteet, kuten farkut, neuletakit, peruspitkähihaiset ja t-paidat ovat edullisia. En usko, että ostamalla kalliita merkkineuletakkeja tai kalliita peruspitkähihaisia, niiden käyttöikä olisi yhtään pitempi kuin näillä edullisimmilla vaihtoehdoilla, koska käytän näitä päivittäin.
VastaaPoistaKun nämä puuvillaiset pitkähihaiset sitten on kulutettu siihen kuntoon, ettei niitä kehtaa enää töissä käyttää, niistä tulee yöpaitoja. Sitten, kun ovat jo niin huonoja (lue reikäisiä :) ), ne menevät suoraan roskikseen tai autotalliin miehelle "räteiksi". Vältän myös kaikkea akryylistä tehtyä, koska ne eivät kestä kulutusta, vaan muuttuvat muodottomiksi ja nyppyläisiksi. Syynään hirveän tarkkaan materiaalit, joita käytän ja käytänkin 90%:sti luonnonmateriaaleja.
Oman vaatekaappini siivoan kahdesti vuodessa ja voi sitä iloa ja riemua sen jälkeen, kun kaikki on siistissä järjestyksessä ja "paremmat", uudemmat vaatteet tulevat paremmin esiin... Vaatekaappiin voi todellakin rakastua uudelleen, vaikkei sen sisältö olisi edes kovin suuri ;)
Kiitos kommentistasi! Vaatteiden merkki tai merkittömyys ja materiaali ovat myös hyviä pointteja, kun miettii vaatteiden kestävyyttä. Itselläni on tosiaan muutamia niin sanottuja luottomerkkejä, joiden vaatteita yleensä suosin. Toisaalta vaatteen merkki ei ole itsetarkoitus eikä se välttämättä takaa laatua. Materiaali- ja pesuohjelaput sekä myös esimerkiksi vaatteen saumat kannattaa tosiaan käydä läpi ennen vaatteen ostoa. Ihan hyvälaatuisia vaatteita voi löytää edullisestikin ja sitten taas merkki ja 100 euron hinta ei oikein vakuuta, jos neuleesta suurin osa on akryylia.
Poista