tiistai 20. elokuuta 2019

Lentoyhtiön aiheuttamaa minimalismia

Olen niitä tyyppejä, jotka pyrkivät matkustamaan käsimatkatavaroilla aina, kun mahdollista. Vain joissakin erikoistilanteissa pakkaan ruumaan menevän laukun. Eräs tällainen erikoistilanne on Keski-Euroopan vaellusreissut. Teen siis päiväretkiä patikoiden vuoristoon ja illaksi palaan takaisin majapaikkaan. Sinne tarvitsee kuitenkin mukaan jonkin verran erikoistavaraa, kuten vaelluskengät ja kuorivaatteita. Joskus olen tämäntyyppisen lomareissun tehnyt käsimatkatavaroillakin, mutta se vaatii kuitenkin jo jonkin verran erityistä säätöä, kuten vaelluskengissä lentokoneeseen jne.

Olen vuosien varrella tehnyt muutaman kesäreissun Alpeille Itävaltaan, mutta tällä kertaa reissukohteena oli Dolomiitit Italian puolella. Päädyin siis itselleni poikkeuksellisesti pakkaamaan suurimman osan matkatavaroista lennolle ruumaan. Ja kuinkas sitten kävikään - ruumaan laitettu laukku jäi jostakin syystä kyydistä Helsinkiin, eikä se tullutkaan kanssani samalla lennolla perille. Varmasti moni miettii, että mitäs nyt sitten?!

Itselläni oli aluksi huoli laukusta, että onko se ylipäätään tallessa? Siellä oli kuitenkin vuosien varrella huolella valikoituja ja hankittuja tavaroita, kuten ne retkeilyvaatteeni. Sain kuitenkin jo saman illan aikana selvitettyä, että laukun olinpaikka oli tiedossa ja se oli siis tosiaan jostakin syystä jäänyt lennolta, mutta tulisi perässä sopivilla yhteyksillä.

Seuraava mietintä olikin sitten, että millä tarvikkeilla pärjää laukun saapumiseen asti. Tutkin netistä, niin välttämättömiä tarvikkeita korvataan toteutuneiden kulujen mukaan (en ole vielä hakenut korvausta). Koko omaisuutta ei siis voi laittaa uusiksi omaa laukkua odotellessa.

Olin pakannut käsimatkatavaroihin lääkkeet ja kosmetiikan aurinkorasvaa lukuunottamatta. Lisäksi minulla oli mukana sekalainen valikoima vaatteita:

  • Urheilutoppi
  • Jumppatrikoot
  • Urheilurintsikat
  • Merinovillainen huppari (käytän ulkoillessa)
  • Merinovillainen perustoppi
  • Pitkähihainen t-paita
  • Mekko
  • Alushousut
  • Sukkapari
  • Vettäpitävä parkatakki
Olin pukenut matkan ajaksi t-paidan, neuletakin ja farkut (alusvaatteiden lisäksi), kengiksi olin valinnut tennarit (niiden ruumaan laitettujen vaelluskenkien lisäksi). Totesin, että tämä kaikki mukana oleva oli oikeastaan aika hyvä valikoima vaatteita ja tarvittaessa olisin pärjännyt aika pitkälle näilläkin varusteilla. Toista laukkua odotellessa ehdin ostaa täydennykseksi ainoastaan vaellussukat, jotta pääsin mukavammin tekemään jo pienen reissun maastoon.

Sain sitten laukkuni hotellille noin vuorokauden myöhemmin siitä, kun olin itse päässyt perille. Jos laukku olisi viipynyt pidempään tai sitä ei olisi tullut ollenkaan, olisin todennäköisesti tehnyt muutaman hankinnan: Tennareilla pystyi tekemään toki pikkureissuja lähiseudulla, mutta osa patikointireiteistä oli sen verran haastavia, että siellä tulivat vaelluskengät tai muut tukevammat retkeilyjalkineet tarpeeseen. Parit vaihtoalushousut ja sukat lisää olisivat voineet helpottaa pyykkäämisen tarvetta. Tuollapäin sää voi muuttua nopeasti, joten pidän maastossa kevyet vettä pitävät vaatteet aina mukana repussa. Tällä kertaa vältyttiin aika hyvin sateilta, mutta kunnon sateen osuessa kerran kohdille olisivat sadevaatteet varmasti päätyneet ostoslistalle.

Tällaista minimalismipohdintaa siis reissun jäljiltä. Tähän loppuun koen tarvetta sanoa disclaimerina, että en ole koskaan ollut erityisen kova lentomatkustaja ja viime aikoina lentomatkustaminen on mietityttänyt ympäristösyistä vielä entisestään. Nämä olivat ensimmäiset lomamatkalennot kahteen vuoteen ja tässä välissä olen tehnyt yhden työmatkan lentäen. En siis lentele tuolla huvikseni. :)


Kuvituskuva ei ole tältä reissulta, vaan muutaman vuoden takaa Zell am Seestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti