lauantai 14. syyskuuta 2019

Säästösyyskuu


Pääsääntöisesti saan palkastani säästöön jonkin verran, ellei mitään isompia ostoksia tai muita kuluja osu kohdalle. Välttelen turhia ostoksia, mutta suhtaudun silti arjessa rahaan melko rennosti. Kesäkuukausina rahaa on mennyt hieman tavallista enemmän reissujen yms. vuoksi ja tähän täytyy huomauttaa, että kyseessä on ollut ihan ennakkoon säästössä olleet rahat, eli mistään velkaantumisesta tässä ei ole kyse.

Rennon ja huolettoman kesän jälkeen haluan kuitenkin katsoa tarkemmin, mihin rahani kuluvat. En normaalisti budjetoi tai seuraa kulutustani sen tarkemmin. Tililtä siirtyy automaattisesti palkkapäivänä tietyt summat erillisille säästötileille (esim. matkat ja isommat hankinnat) sekä rahastoihin, ja sitten olen elellyt sillä summalla, mitä tilille jää. Kiinnostavaa siis pitkästä aikaa katsoa, että paljonko sitä rahaa oikeastaan kuluu ja mihin.

Laitoinkin itselleni käyntiin haasteen, säästösyyskuun. Olen jo muutenkin "vuosi ostamatta (uusia) vaatteita" -haasteessa, mutta nyt syyskuun ajaksi on tarkoitus laajentaa tätä ostamattomuutta laajemmin omaan elämään. Mitä kaikkea voi jättää ostamatta ja mihin kuluihin voi käyttää vähemmän rahaa?

Tavoitteena on käyttää rahaa pelkästään niin sanottuihin pakollisiin menoihin, eli asumiskuluihin ja muihin laskuihin, ruokaan ja päivittäistavaroihin, lääkkeisiin, bensaan sekä työmatkoihin. Kosmetiikka- ja hygieniatarvikkeet ovat tarvittaessa sallittuja, mutta niissä on tarkoitus käyttää harkintaa, että tarvitseeko jotakin välttämättä ostaa vai hoituuko asia jollakin muulla jo kotona olevalla tuotteella?

Yhtenä inspiraationa tälle haasteelleni on ollut arvokasmaailma ja jenna.ma.ma -instatilit. Oma elämäntilanteeni on toki hieman erilainen lapsiperheellisiin Pipsaan ja Jennaan verrattuna, mutta molemmilla naisilla on etenkin Instagrammin kohokohdissa kiinnostavia juttuja ostolakoista sekä muutenkin hyviä ajatuksia ja näkökulmia rahankäyttöön ja kuluttamiseen.

Tämä syyskuu on jo pitkällä, joten kokemusta haasteen sujumisesta on ehtinyt jo kertyä. Palataan siis raportin kera ensi kuun alussa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti