maanantai 30. syyskuuta 2019

Rakastuin uudestaan ryhmäliikuntaan


Elin vuosia uskomuksessa, että jos haluaa harrastaa liikuntaa tositarkoituksella, niin siihen sopivat lajit olisivat kuntosali ja/tai juokseminen. Näitä olenkin sitten pyrkinyt harrastamaan vuosien varrella on/off-meiningillä. Välillä innostun ja sitten se into taas aika pian laantuu.

Nuorempana (siis silloin just ja just 20-vuotiaana) kävin jonkin verran ryhmäliikuntatunneilla. Ainakin BodyPump oli jossakin vaiheessa suosikkini ja muitakin LesMills-tunteja tuli kokeiltua. Sitten jostakin omaksuin ajatuksen, että nämä ryhmäliikunnat olisivat jollakin lailla huonompi liikuntaharrastus verrattuna vaikkapa siihen salilla käyntiin.

Olisikohan tästä nyt reilut pari vuotta aikaa, kun ajauduin uudestaan ryhmäliikunnan pariin. Asuin silloin vielä Helsingissä ja olin hankkinut läheiseen liikuntakeskukseen 10 kerran kortteja. Olin kuitenkin päätynyt saliharrastuksessani taas kerran off-tilaan ja tämä korttini meinasi vanhentua. Päätin, että käynpä kuitenkin kurkkaamassa saman liikuntakeskuksen ohjattuja tunteja, jos niistä löytyisi jotakin minulle sopivaa. Sieltä sitten löytyikin pari sopivaa tuntia, joilla aloin käymään.

Pian tämän jälkeen muutin nykyiselle asuinpaikkakunnalleni. Tästä seurasi pendelöinti pitkien työmatkojen kera. Hetken aikaa jouduinkin miettimään tosissani, miten saan liikuntaharrastukset sopimaan aikatauluihin (silloisilla työaikatauluilla säännöllinen aikatauluun sidottu liikunta ei olisi onnistunutkaan). Aloitin jonkin ajan päästä uudessa (nykyisessä) työssäni, jossa saan järjesteltyä työpäivän niin, että yleensä Helsinki-päivinäkin olen kotona viimeistään klo 18. Tämä mahdollisti sen, että aloin uudestaan harkitsemaan niitä tiettyyn kellonaikaan olevia harrastuksia.

Kuinka liikun nyt? Aloitin vuosi sitten eräässä tanssiryhmässä, jonka treenit ovat kerran viikossa. Suunnilleen samoihin aikoihin aloin käymään jumpissa liikuntakeskuksessa. Olen tähän mennessä käynyt 10-korteilla, mutta nyt päätin ottaa kokeiluun kuukausimaksullisen jäsenyyden. Oma tunneilla käymiseni on hieman siinä rajoilla, että onko 10-kortti vai kuukausimaksu kannattavampi. Kyseisen paikan hinnoittelulla kuukausimaksu kannattaa maksaa, jos käyntikertoja tulee keskimäärin vähintään kaksi viikoittain.

Mitä omaan liikuntaviikkooni tarkalleen ottaen kuuluu? Käyn edelleen siellä tanssiryhmässä kerran viikossa. Lisäksi käyn ohjatuissa jumpissa, joissa viikko-ohjelmaani kuuluu CXWORX (kuminauhajumppaa keskivartalon lihaksille), BodyJam (tanssillinen tunti) ja nyt olen pari kertaa käynyt kokeilemassa FlowYogaa (siitäkin voisin kirjoitella erikseen). Teen fiiliksen mukaan myös lähiluontoretkiä: arki-iltana puolen tunnin kävely lähimetsikössä, joskus viikonloppuisin taas pidempi reissu esimerkiksi jollekin luontopolulle tai ulkoilureitille. Jonkin enemmän lihaskuntoon keskittyvän treenin tähän voisi ottaa täydennykseksi, johon itselleni luontevin vaihtoehto olisi kahvakuula-/kehonpainotreeni. Tämä nyt kuulostaa, että treenaan joka päivä jotakin, mutta todellisuudessa aina sattuu jokin ylimääräinen meno, joten en tee kaikkea tätä viikoittain. Ehkä käytännössä viikoittain tulee jotakin 3-5 liikuntakertaa.

Yhteenvetona voisin todeta, että ne itselle sopivat liikuntalajit löytyvät kokeilemalla. Ei kannata väkisin harrastaa sellaista lajia, joka ei tunnu itselle luontevalta ja omalta. Mielestäni paras treeniohjelma koostuu kaavalla "muutaman kerran viikossa niitä lajeja, joita itse tykkäät harrastaa".

Mitä teidän liikuntaohjelmaan kuuluu tänä syksynä? Tai mitä uutta lajia haluaisit kokeilla?

PS. Kirjoittelen lähipäivinä raportin säästösyyskuun tuloksista!

5 kommenttia:

  1. Kuulostaa oikein hyvältä ja mukavan monipuoliselta :)

    Itse löysin ryhmäliikuntatunnit vasta pari vuotta sitten yliopistoliikunnan kautta, vaikka näissä olisin voinut käydä jo 10 vuotta aikaisemmin. Tai no silloin tuli kokeiltua paria tuntia, mutta en oikein innostunut. Sen sijaan olen aina tykännyt käydä salilla ja tehdä mieluummin omaan tahtiin. Nyt tulee käytyä sekä salilla että ryhmäliikuntatunneilla (lähinnä joogassa). Olisikin mielenkiintoista lukea tuosta joogasta, josta mainitsit :) Samoin myös säästösyyskuun kuulumiset kiinnostavat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! :) Itse asiassa olen itsekin aiemmin kuvitellut, että tykkäisin tehdä itsekseni omaan tahtiin, mutta jumpassa ohjaajan tsemppi ja porukalla yhdessä tekeminen tuntuvat kuitenkin toimivan minuun. Muutenkin sillä ohjaajalla on tosi paljon merkitystä, miten viihtyy. Palaan siis kirjoituksilla joogasta ja säästösyyskuusta lähiaikoina! :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! :) Ja kyllä, juuri tämä - ohjaajalla on todellakin suuri vaikutus ja inspiroivat ohjaajat lisäävät mukavasti intoa käydä tunneilla, eikä treeni tunnu liian suorittamiselta tai pakolta, kun viihtyy siellä jo ohjaajan takia :)

      Poista
  2. Inspiroivaa lukea näitä. Minä olen myös innostunut ryhmälikunnasta ideana. Vielä en ole päässyt kokeilemaan. Uskon kuitenkin, että se olisi liikuntamuoto joka itseäni motivoisi senkin takia, että siellä on muita ihmisiä. https://www.fysio-eskola.fi/ryhmat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Korona-aikana tein paljon striimattuja jumppia kotona, periaatteessa toimii, mutta ei ole kuitenkaan ihan sama, kuin olla siellä muiden ihmisten kanssa samassa paikassa. Itsekseen tehtynä tulee helpommin jätettyä liikkeen lopusta ne viimeiset pari toistoa tekemättä, kun ei muka jaksa, mutta ryhmän mukana saa paremmin tsempattua loppuun asti. :)

      Poista