keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

Puoli vuotta ostolakkoa takana

Tässä sitä ollaan, puolet tästä vuoden mittaiseksi määritellystä ostolakosta on takana. On siis hyvä hetki tehdä pieni puolivälikatsaus, missä ostolakon kanssa mennään. (Tästä pääset kertaamaan, mistä ostolakossa on kyse.)

Tiivistetysti: mainiosti sujuu edelleen! Lähtökohtaisesti mitään en ole ostanut, kuten on ollut tarkoituskin. Joitakin kosmetiikka-/hygieniaosaston hankintoja olen joutunut tekemään, lähinnä hammasharjan ja hammastahnan muodossa, lisäksi otin uutena juttuna hoitoainepalan käyttöön (muuten hankinnat ovat tulleet loppuneen tuotteen tilalle). Rajatapaus sääntöjen osalta on luonnonkosmetiikan tarvikkeiden ostaminen. Sain mahdollisuuden osallistua etänä järjestettyyn luonnonkosmetiikkatyöpajaan ja sitä varten tein pienen tilauksen kosmetiikan valmistukseen käytettäviä ainesosia. Itse tehty voide on ollut nyt pari viikkoa testissä ja voi olla, että teen tätä toistekin, kun samoista tarvikkeista saa vielä uudenkin erän tehtyä. Tarvikkeille tuli hintaa noin 15 euroa.

Tein jokin aika sitten myös vaatekaapin läpikäyntiä ja kiertoon lähtevää vaatetta löytyi edelleen jonkin verran, toisaalta kaappiin jäi ihan riittävästi ja vähän ylikin. Karsimiskriteereinä käytin sitä, että jos vaatetta ei ole käyttänyt moneen vuoteen. Lisäksi karsin vääränkokoiset vaatteet sekä sellaiset, joista tuli jollakin tavalla epävarma tai epämiellyttävä olo. Tällä hetkellä en pyri mihinkään tiettyyn vaatemäärään tms. rajaukseen, vaan ajatuksena on, että ne käytössä olevat kuluvat pikkuhiljaa loppuun. Tavallaan ostolakon jatkona kiinnostaisi jopa haaste, kuinka pitkään on mahdollista pärjätä jo kaapista löytyvillä vaatteilla?

Jollakin tasolla pohdin myös sitä, onko järkevää käyttää näin paljon aikoo pyörittelemällä ajatuksissa omia kulutustottumuksia. Ehkä tämän ostolakkovaiheen jälkeen tavoitteena voisi olla sellainen tasapainoinen suhde kuluttamiseen ja kuluttamattomuuteen, niin ettei tarvitsisi käyttää juurikaan aikaa sen pohtimiseen, mitä ostaisi tai olisi ostamatta seuraavaksi. Toisaalta ostolakko on tuonut jo nyt rauhaa sen suhteen, että kaikkiin mielitekoihin voi todeta, että olen ostolakossa, joten tätä ei tarvitse edes harkita.

Ostolakon sivujuonteena olen tänä vuonna seurannut myös rahankäyttöä tarkemmin. Puolivuotiskatsaus näyttää säästöprosentiksi 48 %, samalla nettovarallisuus on kasvanut 9000,91 eurolla. Oma fiilispohjainen tavoitteeni on ollut, että jos saisi noin puolet tuloista säästöön, mutta ehkä tätä tavoitetta voisi kasvattaa loppuvuodeksi vielä vähän. Nettovarallisuuden kasvuun on vaikuttanut varsinaisten säästöjen lisäksi sijoitusten arvonmuutos sekä opintolainan lyhennys.


Kuvituskuva: uusien ostosten sijaan oma kesäpuvustoni on taas koottu vuosia vanhoista kestosuosikeista. Tämä musta mekko on alunperin kulkeutunut kaappiini siskoltani ja alkuperäinen hankinta-ajankohta saattaa sijoittua jopa 15 vuoden taakse. Siitä huolimatta mekko on taas tänä kesänä tuntunut toimivalta ja ajankohtaiselta. (Kuvakin on jo kierrätetty muutaman vuoden takaa.)

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Voit kommentoida myös Instagramissa!

4 kommenttia:

 1. Sun ostolakko on sujunut todella mallikkaasti! On ollut kiva seurata näitä postauksia. Ymmärrän kyllä, että voi tuntua ajan tuhlaamiselta pohtia jatkuvasti omia kulutustapoja. Mutta olet ainakin jakanut tietoa muille, että näinkin voi toimia ja elää samalla varsin tyytyväisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, mukava kuulla! Varmasti tosiaan jatkan teeman käsittelyä blogissa edelleen, mutta välillä tätä tulee mietittyä esimerkiksi näkökulmasta, että mitä lähes 100 vuotta sitten syntyneet isovanhempani näistä asioista ajattelisivat, jos olisivat yhä elossa. He elivät koko elämänsä hyvin eri tavalla, jossa asioita ostettiin vain tarpeeseen ja kaikki käytettiin tarkkaan loppuun. Heille olisi varmasti ollut huvittavaa kuvitella, että joku nyt ihan vartavasten ryhtyisi johonkin ostolakkoon. :)

   Poista
 2. Vau, kuulostaa hyvältä! Minut yllätti ostolakossa se, että ostamisen sijaan karsin tavaroitani. Luulin jo konmarittaneeni kaikki, mutta joka päivä herään jonkun tavaran tarpeettomuuteen. On tosi vapauttavaa keventää tavaramäärää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit kommentoimassa, olen pitänyt syksyn aikana pientä taukoa blogista, joten vastailen vasta nyt. Hauska sattuma, itse asiassa löysin blogisi juuri jokin aika sitten ja ryhdyin seurailemaan sitä. Kiinnostavaa lukea muidenkin ajatuksia ostolakoista! :)

   Poista