sunnuntai 19. syyskuuta 2021

Kodin sisustus muotoutuu vähitellen

Todetaan heti alkuun, ettemme ole puolisoni kanssa erityisen innostuneita sisustamisesta. Jossakin kuitenkin pitää asua ja elämä on miellyttävämpää, jos viihtyy kotonaan.

Tänä syksynä tulee jo neljä vuotta täyteen nykyisessä asunnossa asumista. Olemme ottaneet melko rennon otteen sisustamiseen ja kodin laittamiseen. Kun kaksi kolmekymppistä henkilöä muuttaa yhteen, niin siinä vaiheessa molemmille on kertynyt jo kattava määrä huonekaluja ja muuta kodintavaraa. Yhteisen kodin sisustuksen lähtökohdat muodostuivatkin molemmilta jo ennestään löytyvistä huonekaluista. Yksi ylimääräinen ja huonokuntoinen sänky lähti muuton yhteydessä jäteasemalle, muuten lähes kaikki tavarat löysivät paikkansa yhteisestä kodista.

Tässä viime vuosina sisustusta on täydennetty pikkuhiljaa. Puuttuvia huonekaluja on hankittu ja joitakin asioita on korvattu paremmin tiloja ja käyttötarkoitusta vastaavilla. Esimerkiksi uusi leveämpi sänky hankittiin vasta viime vuonna minun 120 cm leveän vanhan runkopatjan tilalle. Varsinaista sisustuskrääsää meillä ei oikeastaan olekaan, äkkiseltään muisteltuna tähän asuntoon on hankittu ns. sisustustavaraa vain 2 kpl sisustustyynyjä sohvan nurkkaan, olohuoneen verhot sekä pimentävät verhot makuuhuoneeseen.

Välillä kuulee puhuttavan, että nuorten ensimmäisten asuntojen huonekalut ovat niitä sukulaisten nurkista kerättyjä ja sitten vähän myöhemmin päivitetään huonekaluja niihin oikeisiin ja parempilaatuisiin. No, meillä on edelleen jonkin verran näitä opiskeluaikojen asuntoihin alunperin ajautuneita huonekaluja. Samalla olemme jatkaneet edelleen tätä tapaa, että jos jotakin erityistä tarvitsee, niin kyselemme, jos perhepiirissä olisi tarkoitukseen sopiva tavara ylimääräisenä. Sitten taas tähän asuntoon vartavasten hankituissa huonekaluissa on painotettu pitkäikäisyyttä (tai ainakin sitä, että huonekalun voi tyylillisesti ja laadullisesti olettaa kestävän) sekä mahdollisuuksien mukaan kotimaista tuotantoa.

Työhuoneessa oli sohvana käytettynä melkein 10 vuotta sitten ostettu yksilö, joka oli kulkenut mukanani jo useammassa asunnossa ja johon oli lähestulkoon painautunut takamukseni kuva. Jokin aika sitten tämä sohva lähti kiertoon ja tilalle otettiin lapsuudenkodistani tullut laverisohva, johon hankittiin uudet patjat. Oheinen kuva työhuoneen nurkan nykyisestä muodosta, verhot ovat myös kulkeneet mukanani yli 10 vuotta ja ovat muistaakseni äitini kirppislöytö.

Minusta tuntuu jotenkin vieraalta, että jotkut hankkivat uuteen asuntoon kasapäin uusia huonekaluja ja sisustustavaraa heti muuttopäivänä. Oma säästämis-, eko- ja minimalismivinkkini sisustuksen suhteen on siis kuulostella, mitä kotiin oikeasti tarvitsee ja mitkä ovat omat tarpeet huonekalujen ja sisustuksen suhteen. Missä tiloissa asunnossa oikeasti oleskellaan ja mihin tarkoitukseen huonekaluja tarvitaan. Tätä voi tehdä myös hitaammalla tahdilla, sisustuksen ei tarvitse olla valmis heti viikon päästä muutosta.

Olisi kiva kuulla teidän ajatuksianne kodin sisustuksesta. :) Voit jatkaa keskustelua kirjoituksesta myös Instagramin puolella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti