lauantai 29. lokakuuta 2022

Oma ekomatkani

Instagramin puolella on näkynyt viime aikoina tarinoita, kuinka kukakin on päätynyt ekologisemman elämäntavan pariin. Koska en itse kirjoittele IG:hen näillä teemoilla, niin kirjoittelen vastaavan jutun tänne.

Oma elämäntapani on ollut nuoresta asti jokseenkin vaihtoehtoinen, vaikken nuorena nimennytkään tätä ekologisuudeksi. En ole koskaan ollut mitenkään erityisesti sen perään, että pitäisi olla esimerkiksi uusimman trendin mukaiset vaatteet. Joskus lukioaikoina innostuin ostamaan vaatteita kirppiksiltä, mikä oli pienemmällä paikkakunnalla melkein 20 vuotta sitten jollakin tapaa erikoista verrattuna nykypäivään. Minulla ei tietenkään ole mitään oikeaa faktaa asiasta, mutta voisin melkein väittää, että laskien siitä asti, kun yleensä olen itse vastannut omista vaateostoksistani, olisin ostanut suurimman osan vaatteista kirppareilta tai muuten käytettynä.

Ainakin jossakin vaiheessa jonkinlainen hyvän ihmisen mitta on ollut se, että "kierrättää". Muistelisin, että niin pitkään kun olen asunut omillani, olen lajitellut jätteet siinä laajuudessa, kuin se on ollut mahdollista. Käyttökelpoisen tavaran olen aina vienyt kirppareille tai pyrkinyt etsimään sille uuden kodin muuten.

Vuonna 2009 erosin nuoruusvuosieni parisuhteesta ja tuosta käynnistyi jonkinlainen isompi muutos kohti omannäköistä, omia arvoja vastaavaa elämää. Yhtenä näkökulmana tähän oli ekologisemmat valinnat. Aloin miettimään entistä tarkemmin, mitä ja mistä ostan. Aloin suosimaan luonnonkosmetiikkaa. Siirryin myös kasvissyöjäksi noihin aikoihin. Muistaakseni tuolloin oli myös jonkin verran eko-teemaisia blogeja, joita seurailin innolla.

Tämän jälkeen ekoilu on kulkenut matkassani enemmän ja vähemmän. Vuonna 2010 menin ensimmäiseen oman alan kesätyöhöni ja ehkä työni ja ammatillinen minäni on tuonut eniten haasteita sille, kuinka paljon haluan tuoda ekologista elämäntapaa esiin. Olen siis alunperin opiskellut ja valmistunut miesvaltaiselle alalle, jossa on silloin nuorena joutunut ylipäänsä jotenkin enemmän "esittämään" että on ihan vakavasti otettava tyyppi näissä asioissa.

Vuosien varrella minulla on ollut ruokavalioon liittyviä terveydellisiä haasteita, joten kausittain olen syönyt myös jonkin verran lihaa, en siis voi sanoa, että olisin ollut kokonaan kasvissyöjä tuolta jostakin 2009-2010 asti.

Minusta on ollut tavallaan ilo seurata, että nämä ekoasiat ovat nousseet eri tavalla pinnalle viime vuosina. Ikävänä taustapuolena tosin on se, että nyt vasta on herätty asioihin, joita olisi pitänyt tehdä isosti jo aiemmin. Toki tämän ekologisten asioiden esillä olon myötä olen itsekin saanut jonkinlaista uutta motivaatiota ekologisten arvojen noudattamiseen elämässäni. Kun aiemmin nimesin omina arvoinani ihan yleisellä tasolla ekologisuuden, nyt kytken tämän elämäntavan selvemmin ilmastonmuutoksen ja luontokadon vastaiseen taisteluun.

Jos aiemmin koin ristiriitaa työelämän ja omien arvojeni kanssa, niin nykyisessä työssäni voin avoimesti olla ekologisten arvojen puolesta puhuja ja edistää tietoisuutta näistä asioista myös laajemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti